Jeho vysoké a členité pobrežie a nádherné more z neho robia jedno z najzaujímavejších letovísk na talianskom pobreží. Morské dno vzácnej krásy, bohaté na živočíšne a rastlinné druhy, je cieľom potápania. Nalepšie letoviská sú Pesaro, Fano, Grottamare a medzi najznámejšie však patrí San Benedetto del Tronto, pozdľž jeho pobrežia je vysadených 5000 pálm, podľa čoho táto časť dostala i názov Palmová riviéra. Pláže Marche charakterizuje vysoký počet tých, ktorým bola udelená “ modrá vlajka “. Taliansko udeľuje toto ocenenie plážamm , ktoré splňajú náročné environmentálne kritériá.
Nehovoríme o jedinej kuchyni, ale o spojení chutí a chutí celého územia s jeho špecifickými charakteristikami. Typické jedlo je Porchetta z bravčového mäsa. Špeciality z hľuzoviek sú napr. Acqualagna a Sant’Agata Feltria, dalej sú to cestoviny Tagliatelle, Strozzapreti a tradičné lasagne „Vincisgrassi“. Morskou špecialitou je „brodetto“, polievka, ktorá sa varí zo 14 morských rýb. Symbolické jedlo mesta Ascoli je Olive all’ascolana, sú to plnené vysmážané olivy. Špecialita je i syr Pecorino di Talamello, ktorý je zabalený do listov vlašských orechov.