Tremitske ostrovy

POPIS DESTINÁCIE

Ostrovy sanachádzajú asi 22 km od pobrežia Gargana, lode s turistami vyrážajú z prístavuv Peschici, Vieste alebo z Manfredonie. Ostrovy sa skladajú z troch malých ostrovov:San Domino, San Nicola a Capraia. Sú jedinými ostrovy v Jadranskom moripatriace Taliansku a z administratívneho hľadiska patria ostrovy k okresuFoggia a regiónu Apulia. Pred rokom 1930 bola na ostrovoch stanica pretrestancov. Časom sa ale ostrovy stávali viac a viac populárne a dnes sú veľmi navštevované. Mimo sezónu väčšina ostrovovturistické zariadenia zatvoria a domorodí obyvatelia znovu začínajú so svojimizolovaným, pokojným životom. Minulosť ostrovov siaha až do stredoveku. Legendahovorí, že Diomedes, grécky hrdina Trójskej vojny, tu bol pochovaný a vzácnymiestny druh vtákov pokračoval v nariekaní nad jeho smrťou. Na začiatku 11.storočia bolo založené opátstvo sv. Márie na ostrove San Nicolarádom benediktýnov, ktorí vládli veľkou náboženskou silou až do príchoduŠpanielov v 18. storočí. Kráľ Ferdinand IV. používal opátstva ako väzenie,tradícia pokračovala u fašistov, ktorí na ostrovy posielali politikov do exiluv rokoch 1920 – 1930. Lode prichádzajúce na Tremitské ostrovy kotvia na ostrovochSan Domino alebo San Nicola, ale za poplatok môžete byť prevezení na malýchčlnoch.

ČO OCHUTNAŤ

Apulská kuchyňa je založená na jednoduchých surovinách. Najznámejším jedlom sú domáce cestoviny Orechiette s listami brokolice. Typickým jedlom je i Tiella, pripravuje sa z ryže, zemiakov, mušlí, cibule a paradajok. Špecialitou sú i mušle „alla Tarantina“, ochutené paradajkovou omáčkou alebo varená chobotnica „alla Pinata“ v hlinenej nádobe s cibuľou, paradajkami a bylinkami, typické jedlo pre oblasť Salento. Pasticiotto Leccese plnené krémom je typickým dezertom pre oblasť Salento. Pokiaľ ide o streetfood treba určite opomenúť focacciu v Bari v mnohých variáciách alebo vyprážané Panzerotto plnené paradajkami a mozzarellou. Apulia je tiež krajinou uznávaných vín, medzi najznámejšie značky patria Primitivodi Mnaduri, Negroamaro, Salice Salentino a Castel del Monte Aglianico.