Toskánsko

POPIS DESTINÁCIE

V toskánskej prírode od Apuánskych Álp po park “ della Maremma “ môžete praktikovať rôzne športové aktivity , obľúbené pre turistov sú tu i turistické trasy, môžete sa prejsť po ceste Francigena pre pútnikov, ktorá vedie do Ríma medzi kláštormi a malebnými dedinkami. Obľúbené sú i chodníky archeologicko-banského parku San Silvestro, alebo sa môžete vydať na cestu lomov pozdĺž mramorovej cesty v Apuánskych Alpách. Ak máte radi jazdu na bicykli, existuje tu veľa trás vhodných pre pretekárske aj horské bicykle, ktoré sa tiahnu veľkolepou krajinou. Tí, ktorí hľadajú mimoriadny zážitok, sa môžu rozhodnúť pre let balónom cez Val D’Orcia, alebo objavovať Toskánsko na palube starých parných vlakov s prehliadkami v Mugello, vo Val D’Orcia a v Garfagnana, alebo sa vydať na tour exkluzívnym Ferrari.

ČO OCHUTNAŤ

Toskánsko sa môže pochváliť silnou kulinárskou tradíciou. Toskánska kuchyňa začína skvelými predjedlami ako je Paté z kuracej pečene, Finocchiona, typická sienska klobása ochutená feniklom, špecialita z bravčového sadla z Apuánskych Álp, salámy a toskánske šunky alebo syr Pecorino di Pienza s hruškami a vlašskými orechmi alebo figovým džemom. Ponuka prvých chodov v Toskánsku je veľmi široká. Pici, ručne vyrábané špagety so syrom, korením a cesnakom, Papardelle s diviakovou omáčkou alebo Ribollita, chutná polievka zo zatuchnutého chleba, zeleniny a strukovín. Výber hlavných jedál nie je o nič menej bohatý. Symbolom toskánskej kuchyne je vynikajúci steak Fiorentina alebo i mäso Chianina na grile. Najznámejším toskánskym jedlom na ulici je Lampredotto, sendvič s hovädzími vnútornostami . Takmer všade v Toskánsku si môžete pochutnať na Scagliozzi, kúsky vyprážanej polenty s cícerom. Typickou toskánskou sladkosťou sú sušienky Cantucci s mandľami. Veľmi známe je i toskánske víno Chianti.