Keď si pomyslíte na Valle d’Aosta, predstavia sa Vám okamžite zjazdovky Cervinia, Courmayeur, Pila, známe v celej Európe ako cieľ pre milovníkov zimných športov od lyžovania, snowboarding až po korčuľovanie. Z mesta Pont Saint Martin sa začína cesta vedúca do krásneho údolia Gressoney. Pozdĺž údolia, ktoré vedie z Pont Saint Martin do Courmayeur, sa nachádza 82 budov vrátane opevnenia, vojenských pevností, rezidencií a strážnych veží, ktoré svedčia o bohatej feudálnej histórii regiónu. Najznámejším panstvom Valle d’Aosta je hrad Fénis, známy svojou scénografickou architektúrou, používaný ako prestížne sídlo rodiny Challant. Počas všetkých ročných období určite navštívte Monte Rosa, prechádzkou cez hory odkiaľ si môžete vychutnať očarujúcu krajinu. Monte Rosa a tri údolia Ayas, Gressoney a Valsesia sú jedny z hlavných talianskych lyžiarskych stredísk. V zime si môžete vyskúšať športy ako bežecké lyžovanie, skialpinizmus, snowboarding, zatiaľ čo v lete sa z tohto regiónu stáva prekrásna prírodná telocvičňa pre horolezectvo, rafting, kanoistiku, turistiku, jazdu na koni, golf a jazdu na horských bicykloch, aby sme vymenovali aspoň niektoré vzdušné športy, ako je parašutizmus, plachtenie alebo paragliding. Ak chcete obdivovať krásu ľadovcov, odporúčame vám nádhernú prírodnú terasu Punta Helbronner, z ktorej vedie lanovka na Mont Fréty, kde môžete navštíviť prírodnú oázu „ du Mont Fréty “, ktorá je domovom alpskej záhrady Saussurea, ktorá patrí medzi najvyššie v Európe s viac ako 900 rastlinnými druhmi spontánnej flóry hory Mont Blanc. Ak však chcete preletieť nad Mont Blanc, výlet na balone vám dodá intenzívne emócie. Pre milovníkov vína ponúka Valle d’Aosta vínnu cestu, ktorá vedie turistov medzi vinicami a pivnicami, kde sa môžete stretnúť s vášnivými vinármi a objaviť dokonalosť horských vín.
Regionálna kuchyňa údolia Aosta je robustná a kreatívna a plná originálnych chutí. Vyznačuje sa niektorými typickými mäsovými špecialitami, ako je Carbonada, dusené mäso vo víne, Mocetta, hovädzie mäso ochutené horskými bylinkami, Valle d’Aosta boudin, klobása s varenými zemiakmi a známa šunka Bosses. Vynikajúce syry vrátane Valle d’Aosta Fromadzo a slávny Fontina Dop, ktoré sú základom mnohých receptov vrátane Fondue. Milovníci vína môžu ochutnať vynikajúce horské vína s kontrolovaným označením pôvodu, ako napríklad Arnad Montjovet, Enfer d’Arvier, Blanc de Morgex a de la Salle alebo Donnas. Výnimočný je i bylinný likér „Genépy des Alpes“ alebo typická káva z údolia Aosta.