Abruzzo

POPIS DESTINÁCIE

Na jadranskej strane, ktorá sa vyznačuje dlhými a piesočnatými plážami, vyniká významné turistické mesto Pescara, ktoré si uchováva spomienku na básnika Gabriele D’Annunzio. Charakteristické sú i pobrežné turistické strediská: Tortoreto, Giulianova, Silvi Marina, Roseto a smerom na juh Ortona, Vasto a San Salvo. Pozdĺž pobrežia je možné zapojiť sa do vodných športov ako sú plachtenie, kanoistika, rybolov, windsurfing vďaka moderného vybaveniu pláží.

ČO OCHUTNAŤ

Abruzzo má bohatú gastronomickú tradíciu. Na pobreží dominujú rybie pokrmy. Na stole však dominuje mäso z pohoria Abruzzo, najmä v oblastiach Teramo a Aquila, v ktorých sa miestny obyvateľia venujú chovu oviec. Všade v Abruzzu však ponúkajú množstvo jedál jahňaciny, kozliat a oviec. Hlavným pokrmom horských oblastí je konzervované mäso, napríklad šunka, krkovička a salám Ventricina. Typické jedlá v Abruzzu doplňaju i regionálne DOC vína. Medzi dezerty, ktoré sa často vyrábajú z mandlí a medu, vynikajú slávne Torroni, Confetti, špecialita Sulmona , sú to vyprážané malé guľôčky z cesta pokryté medom, ale aj Mostaccioli a známe Bocconotto, typické pre oblasť Chieti.