STAROVEKÉ DEDINKY - Umbria

Umbria

POPIS DESTINÁCIE

Umbria, zabudovaná ako kameň v zelenom srdci Talianska, je ideálnym miestom pre tých, ktorí radi prichádzajú do styku s prírodou, a prostredníctvom cykloturistických trás objavujú lesy, hrady, svätyne, dediny a veľkolepé mestá ako Assisi a Spello.Kúzlo Umbrie je v spojení umenia, prírody a pokoja. Gubbio je jedno z najstarších miest v Umbrii, ktoré dosiahlo svoj vrchol slávy v stredoveku, katedrály , symbol mesta palác „Palazzo dei Consoli“ a palác Palazzo Ducale, sú len niekoľkými svedectvami, vďaka ktorým je toto mesto skutočným šperkom. Návštevníkov mesta Gubbio neláka len umenie, ale aj veľkolepé folklórne podujatia Corsa dei Ceri a Palio della Balestra. Medzi ďalšie miesta, ktoré v Umbrii nájdeme, sú Orvieto s jeho slávnym Duomo, jedno z dôležitých majstrovských diel talianskeho gotického umenia a Pozzo di San Patrizio. Malebné mesto Spoleto, ktoré sa pýši tisíckami rokov histórie, ktoré si stále zachováva svoje stopy v stredovekej a renesančnej architektúre. Mesto Assisi, zapísané na zozname lokalít svetového dedičstva UNESCO, ktoré predstavuje „súbor majstrovských diel ľudskej tvorivej geniality“, v ktorých sa píše o San Francescovi, talianskom patrónovi. Blízko Terni priťahujú vodopády Marmore návštevníkov z celej Európy nielen pre ich veľkoleposť , ale aj pre príležitosť vyskúšať si kanoistiku a jazdu na kajaku.

ČO OCHUTNAŤ

Umbria je malá krajina s vynikajúcou kuchyňou, hlavne pre milovníkov mäsa. To sa vďaka zručnosti mäsiarov premení na chutné klobásy alebo chutné šunky a udené mäso, známe ako mäso z Norcia. Syry majú tiež skvelú chuť, medzi najlepšie patrí kozí syr Pecorino. Šošovica Castelluccio z Norcia, sa používa do chutných polievok, ktoré získali IGP (chránené zemepisné označenie) z Európskej únie. Najhlavnejším produktom zeme je hľuzovka . Najbežnejšou odrodou je čierna hľuzovka, vysoko oceňovaná ako korenie na cestoviny, najmä v oblasti Norcia a Spoleto, ale aj biela hľuzovka, ktorá sa nachádza najmä v údolí Tiber, v oblastiach Orvieto a Gubbio .Ďalším potravinárskym symbolom týchto krajín je olivový olej, ktorý obohacuje každé jedlo bez toho, aby zakryl jeho chuť . Medzi dezertmi nemôžete neochutnať typický sladký perník. Existuje tiež veľa miestnych dezertov, ktorých recepty sa odovzdávajú už po stáročia. Umbrijská pôda je obzvlášť vhodná pre vinohradníctvo a mierne podnebie umožnilo tejto krajine vyrábať jemné biele a červené vína DOC, medzi najznámejšie patria Assisi Grechetto a víno Sagrantino di Montefalco.

Mamička Umbria
MAMME ITALIANE - UMBRIA Simona Migliorati Služby: prezentácia prípravy stredomorských jedál a starodávnych receptov miestnej kuchyne a ich odovzdanie zahraničným turistom a budúcim generáciám.