STAROVEKÉ DEDINKY - Trentino Alto Adige

Trentino Alto Adige

POPIS DESTINÁCIE

V regióne sa tiež nachádzajú umelecké skvosty, ktoré nemožno vynechať, pamiatky a architektúra, ktoré spájajú rakúsko-gotický štýl s talianskym renesančným štýlom. Trentino je slávne pre románsku katedrálu a hrad Buonconsiglio. Bolzano, nazývaná i dverami Dolomitov „Porta delle Dolomiti“ je symbolom spojenia latinskej a nemeckej kultúry, o čom svedčí i jeho gotická katedrála. Ďalšími dôležitými miestami sú Rovereto so svojimi múzeami, hradmi, Eremo San Colombiano, veľký „mierový zvon“ a Mart, nový stĺp moderného umenia, Riva del Garda s palácom Pretorio a Rocca z XII storočia. Nachádza sa tu aj mnoho svätyní, vrátane svätyne Montagnaga di Pinè a Madonna del Monte di Rovereto. Najznámejšie hrady v regióne sú Tirolo, Roncolo, d'Appiano a Beseno, ktoré ponúkajú rozprávkovú atmosféru a očarujúce panorámy.

ČO OCHUTNAŤ

Tradičná kuchyňa Trentino Alto Adige je založená na jednoduchých jedlách, ktoré sú však bohaté na chuť a sú vyrobené z produktov poľnohospodárstva a miestneho chovu hospodárskych zvierat. Najznámejšie z prvých chodov sú knedle a polenta, pripravené z kukuričnej alebo pohánkovej múky, ochutené omáčkami z mäsa, syrov alebo húb. Ďalšími typickými prvými chodmi sú jačmenná polievka, cestoviny s fazuľou, hubová polievka a predovšetkým „Brò brusà“, jednoduchá a chutná polievka. Ako hlavné jedlá je vynikajúci zajac s grappou, guláš, zverina s polentou, pstruh ochutený rôznymi omáčkami, „Lucanica“ je klobása z bravčového mäsa. Kráľovnou miestnej gastronómie je jablko Val di Non, ktoré sa používajú na prípravu štrúdľe a ovocných koláčov. Kvalitné vína medzi ktoré patria Merlot, Cabernet, Pinot, Chardonnay.

Mamička Trentino Alto Adige